För inte allt för länge sedan skrev jag en artikel med rubriken ”Är svensk paintball dålig?”. Där lät jag Max Lundqvist dela med sig av sina funderingar kring svensk paintball. Kontentan av den artikeln var väl att svensk paintball inte är dålig, men skulle behöva mer influenser från utländska pro-lag för att fila till det där sista som skiljer mellan svenska lag och toppen i Europa. I artikeln nämndes också att det faktiskt finns ett par svenska spelare som spelar i den absoluta toppen av europeisk paintball, men dessa spelare har precis som Max antydde att fler svenska lag borde göra; spelat tonvis med matcher och träningar mot just utländska lag under tiden i Joy Division. Faktum är att just nu befinner sig en svensk spelare i USA för att jaga sin dröm. Att bli en amerikansk prospelare. Denna spelare är Jacop Moselius Tiilikainen, senast känd som en Ignitionspelare. Utan allt för många år av paintball bakom sig är han just nu på väg att uppfylla sin dröm.Här är hans story som på många vis säkert kan inspirera andra svenska spelare med samma dröm.

Jacops paintballkarriär började lite brokigt 2009 när han var 16 år gammal. Han och hans vänner hade hela sommaren pratat om att åka iväg och spela lite paintball, men det blev aldrig av. Vännerna tyckte det var för dyrt helt enkelt. Till slut beslöt sig Jacop för att åka iväg själv och prova. Detta var sista utomhushelgen för säsongen och han blev biten direkt.

Under årsskiftet 09/10 öppnade Hypersports sin inomhusbana i Farsta och detta gav honom möjlighet att börja träna. För sina julklappspengar köpte han den utrustning som krävdes för att kunna spela. Under denna tid pluggade Jacop Fiske och Ekoturism i Örebro, men varje helg som han åkte hem till Stockholm så passade han på att träna i Farsta. Den enda ekonomiska uppbackning han hade för att ha råd att träna var studiebidraget, förutom på sommaren då han även sommarjobbade.

Efter några månaders spel i Farsta blev han erbjuden en plats i ett nybildat lag som hette Damage Kids. Han följde med först som åskådare på de första tävlingarna, men framåt slutet av säsongen var han också med och spelade. Resultatet blev en tredjeplats, från slutet räknat. Men känslan och glädjen över att för första gången ha spelat en riktig paintballtävling var överväldigande! Han var än mer biten nu. Tyvärr splittrades laget men återuppstod igen säsongen därpå med mer eller mindre helt nya spelare. Jacop tog plats i laget igen och spelade en säsong div3 under 2011. Den säsongen gick bättre och de slutade som totalt tvåa i serien i div3.

Jacops första riktiga paintballsäsong var nu över. Han hade hunnit ta studenten och flyttat tillbaka till Stockholm. Damage Kids bytte namn till Hype under vintern och skulle spela sin första turnering tillsammans. Det var en inomhusturnering anordnad av Ignition. Hype ställde upp med två lag och lyckades knipa både första och andra platsen denna gång. En kort tid efter turneringen blev Jacop och hans lagkamrat Erik kontaktade av Ignition med förfrågan om de var intresserade av att börja spela med dem. Att få denna chans efter att endast ha spelat division 3 kändes helt otroligt och de båda tog chansen att få spela med Ignition under 2012.

Återigen var det dags för Jacop att leva knapert för att ha råd med paintballen. Ignition satsade hårt och det var många resor för laget. De åkte runt i Sverige för att träna med andra lag samtidigt som de både spelade Millennium deltävlingar och PBSM. Jacops första xball match var just på Millenniums första deltävling för säsongen i St Tropez. Det slutade med att Ignition vann den deltävlingen. I PBSM serien slutade Ignition på en totalt tredje plats.

Säsongen 2013 var på intåg och Ignition tillsammans med Mashive hade med hjälp av Wizeguy fått varsin SPL plats i Millennium. Detta var året då Ignition skulle satsa allt. Laget åkte nu på en hel del träningar utomlands inför säsongen där de spelade mot europeiska topplag som Frankfurt Syndicate och Breakout Spa. Tyvärr började säsongen väldigt dåligt för Jacop och han insåg snabbt att han inte skulle få så mycket speltid då det var självklart att det var de bästa i laget som skulle spela. Han lät sig dock inte nedslås av detta. Han satsade allt även om han inte fick någon speltid under de två första Millennium eventen. Istället hjälpte han till så mycket han kunde runt om. Tredje eventet i London gick det inte särskilt bra för Ignition och då passade de på att rotera in de spelare som fått lite mindre speltid för att samla på sig så mycket erfarenhet som möjligt, fick Jacop äntligen lite speltid i Millennium också.

Mellan London och World Cup så var Ignitions främste snakespelare tvungen att ta en paus, vilket gav Jacop en chans att visa vad han gick för i snaken. En annan spelare skulle bli pappa och var tvungen att träna och spela lite mindre. Detta gav också de mindre erfarna spelarna en chans att få mer speltid.

World Cup i Paris gick väldigt bra för Ignition men även för Jacop personligen. Från att inte ha spelat något alls i början av säsongen så spelade han nu nästan varje poäng. Detta tackar han sina lagkamrater för. Tack vare deras stöd och support under året hade han lyckats vända sitt spel. Turneringen var även den en succé. Ignition slutade på en fjärde plats detta event.

Under samma sommar, 2013 besökte Jacop sina släktingar i Boston. Givetvis tog han med sig sin paintballutrustning utifall chansen till lite spel skulle komma. Här fick han en hel del speltid och lärde känna lite folk. Tanken på att få resa till USA och spela PSP-eventen var väldigt lockande och har sedan dess legat i bakhuvudet. Nu under denna off-season beslöt sig Jacop för att ta chansen och se hur långt han kunde komma med ett tremånaders besök hos sina släktingar utanför Boston.

Jacop såg en notis på Facebook om en kommande clinic som skulle hållas i Bostons inomhushall av Nicky Cuba (Infamous), Nick Slowiak (Houston Heat) samt Ryan Greenspan (Dynasty). Resan planerades så att han skulle anlända till sina släktingar en vecka innan och hinna få lite speltid innan själva eventet.

I USA är det väldigt många som spelar paintball jämfört med i Sverige. I Boston har de en stor fördel med att ha en stor inomhus fullsize bana för färg. Trots kalla vintrar kan alla som vill spela fullsize året om. Att köpa färg är relativt dyrt där, endast buy on site tillåts och en låda boll kostar 85 dollar. Men så fort vintern har lagt sig så blir allt mycket billigare när man kan spela på de lokala utomhusbanorna. Entry kostar 5 dollar och en låda billig träningsboll kostar väldigt lite på t.ex Wallmart. Stämningen på de träningar Jacop besökt har varit väldigt bra. Alla är trevliga och glada och han insåg snabbt att de flesta har spelat paintball väldigt länge. Amerikanerna fokuserar mer på spel än teknik. De flesta träningar har i huvudsak varit matchträningar. Det de brister i teknik vägs allt som oftast upp av väldigt bra spelkänsla.

Efter att ha fått ett par träningar i sig innan eventet var det äntligen dags. Mer än 90 deltagare hade slutit upp och delades in i tre grupper. Till en början gick alla grupper igenom ett antal olika grund drillar. Vissa på tid och anteckningar gjordes åt varje spelare för att ge tips angående vilka förbättringar varje spelare kunde göra. De tittade efter saker som aggressivitet, vad man sköt på vid olika situationer men framför allt så var kommunikationen ett otroligt viktigt moment. Efter att alla grupper fått gå igenom alla delmoment med drillar var det dags för en 1 vs 1 turnering. Den gick bra för Jacop men tyvärr blev han utslagen i kvartsfinal av totalsegraren som vann en ny JT Impulse markör. När 1 vs 1 turneringen var avslutades dagen med matcher, 5 vs 5. Det var ett otroligt givande event och som grädde på moset så utsågs Jacop som MVP för eventet och vann en sprillans ny Planet Eclipse LV1. Denna såldes dock direkt för att kunna finansiera sitt paintballspelande. Man kan lugnt säga att det var en väldigt trevlig och bra start på Jacops USA-resa.

Några veckor efter eventet fick Jacop nys om att Chicago Aftershock skulle anordna en tryout i Chicago. Det var inte ett lätt beslut om han skulle åka eller inte. Flygbiljetter och boende kostar en hel del, men till slut bestämde han sig för att satsa och ta chansen.

Med avresa samma dag som tryouten skulle vara blev det väldigt stressigt, men med en kvart till godo till spelstart lyckades Jacop hitta rätt och bytte snabbt om. Dagen började med 5 vs 5 så att Aftershock snabbt skulle se vilka som stod ut bland spelarna. Det var otroligt tidskrävande och man fick inte jättemycket speltid eftersom det var så många deltagare, så det gällde att spela på topp hela tiden. Det gick väldigt bra för Jacop och flera matchavgörande moves gjordes av honom. Detta uppmärksammades av killarna från Aftershock. Efter detta fick alla spelare göra ett gäng olika drills så som snap shooting, running and gunning samt break skytte. Efter varje moment avvisades flera spelare en efter en men Jacop tog sig vidare från varje moment. Till slut var det endast Jacop och två andra killar kvar som skulle få komma tillbaka på söndagen.

Under söndagen så spelades det dels matcher 5 vs 5 tillsammans med de andra Aftershock spelarna samt en hel del matchsituationsdrillar så som 2 vs 3 osv. När dagen väl var över så fick en av killarna reda på att han inte kommer bli uttagen till Aftershock. Av alla deltagare så var alltså Jacop nu topp två och hade en reell chans att faktiskt få ta en plats till Aftershocks roster för PSP MAO den 2 – 4 maj. Så fort layouten skulle släppas skulle Aftershock styra upp en träning och där skulle det avgöras huruvida Jacop skulle få en plats i Aftershock eller ej.

Dagen var kommen för Jacops första riktiga träning med Aftershock. Stormen hängde i luften och det var stor risk för väldigt lite spel. Vädret höll sig trots allt under lördagen, men oavsett hur bra det än kändes för Jacop så blev han utskjuten konstant. Han var inte alls nöjd med sina prestationer. Det blev inte bättre av att väderrapporten lovade att en stor storm som skulle hålla i sig i flera dagar skulle dra in under natten och Jacops chanser till att visa vad han gick för skulle vara över.

Inga beslut togs på lördagen utan de bestämde sig för att se hur vädret såg ut på söndagmorgon. När morgonen väl kom så hade regn och åska lagt sig för tillfället och ett par timmars spel skulle hinnas med under söndagen. Kort sagt kan man säga att Jacops spel under söndagen var otroligt bra. Allt fungerade som det skulle och när dagen var över stod Jacop redan inskriven i Aftershocks roster för PSP MAO! Om det visar sig att Jacop presterar bra på nästkommande träning mot Omaha Vicious kan PSP MAO 2-4 maj bli hans första event som en riktig professionell paintballspelare!

I skrivande stund har detta event inte skett ännu och vi får vänta med spänning på om vi får se honom i webcasten för nästa PSP. Vill ni fortsätta att följa Jacop och hans äventyr så följ honom på Facebook eller på Instagram (#Jacke28t) för fortsatta uppdatering om hur det går för honom.

Jacop vill passa på att tacka sin familj och vänner för all stöd och support han fått genom åren. Ett extra tack vill han även tillägna Stockholm Ignition och Wizeguy som ständigt pushat honom till att utvecklas och bli bättre med målet att bli bäst inom sporten.

Jag själv tycker detta är en otrolig resa Jacop gjort. Från att ha varit helt grön i div3 2010 till att ha tagit en plats på Aftershocks roster i början av 2014 är för mig en otrolig utveckling och prestation. Dessutom under största tiden med knappa medel så som studiebidrag och praktikantlön. Om inte Jacops story kan tända en gnista hos de flesta av er vet jag inte vad som skulle göra det. Man ska dock inte glömma att ingenting har kommit gratis. Han har satsat stenhårt med fysträning och paintballträning med upp emot tio träningspass i veckan samtidigt som han håller en god kost och lever i övrigt väldigt sunt.

Han har i alla fall ett nytt stort fan här och jag önskar honom all lycka i framtiden. Jag kommer med spänning titta på webcasten och hoppas att få se honom spela!

Casino bonus utan omsättningskrav i Sverige
Casino bonus utan omsättningskrav i Sverige
casino utan spelpaus
oddsbonuser.nu/casino-bonus